Uit de oude doos: aflevering 2

Ton en Egbert Kruijer over het kampioensjaar 1995-1996

Aan de vooravond van het seizoen 95-96 werd Alkmaarder Koert de Groote aangesteld als trainer bij Hollandia T. Egbert: “In het begin was er nog de nodige scepsis, maar die verdween al snel toen we in de eerste de beste wedstrijd VIOS met 0-4 versloegen.” Terreinmeester Cor Schilder had toen al genoeg gezien: “Ik had meteen door dat het ‘een hele beste’ was.” Ton Kruijer vult aan: “Koert de Groote was een echte teambuilder en opportunist. Geregeld organiseerde hij feestjes, casino-avondjes, saunabezoek, quizen, noem  het maar op. De sfeer was dan ook uitstekend binnen de groep”. 

Op het veld betaalde dit zich dan ook snel uit. De hoofdmacht bestond dat jaar uit een uitgebalanceerd elftal met routiniers als Ton en Egbert Kruijer, Frank Stoop, Peter Buter, Marco Burger en werd aangevuld met talenten als Bas Kaandorp en keeper Rob Hof. Linksbuiten Egbert was dat seizoen goed voor maar liefst 13 assists. “Het geven van een assist gaf mij eigenlijk net zoveel voldoening als zelf scoren. Met name Peter Buter wist ik altijd prima te vinden.” 

Niet voor niets was laatstgenoemde die jaargang 20 keer trefzeker. In de tijd werd ook het befaamde en beruchte ‘Hollandia T kwartiertje’ geboren. De als laatste man spelende Ton: “We wonnen vaak wedstrijden in de laatste minuten. Conditioneel waren we echt top in die tijd. In de winter trainden we ook vaak op het strand of in het sportzaaltje bij Aris Strooper. Daar deden we allerlei oefeningen; van bokspringen, touwtjespringen tot toernooitjes aan toe.”

Cruciaal dat seizoen was de triomf op 29 april 1996 op en tegen Texel (0-3). Ton: “Texel had dat seizoen thuis nog niet verloren en het veld was één grote zandvlakte. We speelden spijkerhard en steeds als de stof was opgetrokken leken wij de bal wel te hebben. Door de trainer van Texel werden we vanwege onze ruwe spel toen nog afgeschilderd als een stelletje boeven.”

Met 3 kostbare punten op zak vernam de spelersgroep op de terugreis helaas dat rivaal SRC ook met 0-1 gewonnen had bij DTS. ’s Avonds in Tuitjenhorn bleek er echter sprake te zijn van foutieve informatie, want DTS bleek met 2-1 te sterk te zijn geweest voor SRC. De heroverde koppositie van Hollandia T was een feit! De telefoonpiramide werd in gang gezet en in sommige etablissementen werd het toen nog onverwacht laat en lang gezellig…

De kampioenswedstrijd tegen De Zouaven op 5 mei 1996 zal nooit meer vergeten worden. Egbert: “Toen we eenmaal hoorden dat we kampioen waren, brak de hel los.” Ton: “Iedereen sprong over de hekken heen en we kropen de polonaise over het veld. Wat een feest, onvergetelijk.” Egbert: “We raakten de kantine in en daarna nog naar de Ruif, maar die dag erna natuurlijk mooi niet te werk. Ik was helemaal aan flarden en heb er nog een week last van gehad…”

Foto: Egbert Kruijer neemt de bal vol op de slof. Op de achtergrond komt Toine Kok aansnellen. 

Egbert Kruijer Egbert Kruijer