Uit de oude doos: aflevering 4

50-jarig jubileum in 1982 met o.a. Jos Burger, Jaap Buter en Joris Kruijer

In 1982 vierde Hollandia T het 50-jarig jubileum. Er waren volop festiviteiten met als klapstuk de feestavond in het Ahoj-gebouw van beheerder Tinus Kruijer. De club stond er goed voor. Met behulp van een zogenaamde renteloze aandelenactie was er een prachtig clubgebouw gerealiseerd met als bestemming twee luxe kleedkamers (nu 1 en 2), een bestuurskamer en massageruimte. Bijna was Hollandia T het jubileumjaar onder leiding van trainer Jaap Zwaan ingegaan als 3e klasser. Grasshoppers uit Hoogwoud bleek in de nacompetitie over een beter doelsaldo te beschikken. Op het terrein van VZV in ’t Veld bleven de groenzwarten voor 1.200 man publiek jammerlijk op 1-1 steken.

Merkwaardig genoeg was het in ’81-’82 helemaal de omgekeerde wereld. Gekweld door blessures had Hollandia T in de laatste wedstrijd tegen hekkensluiter Alkmaarsche Boys in Alkmaar genoeg aan een gelijkspel. Na een erbarmelijk slechte wedstrijd stond het in blessuretijd nog 3-2 voor de Alkmaarders. Jaap Buter nam tot slot nog een ‘versierde’ vrije trap bij de cornervlag. Voorstopper Dirk Buter torende boven iedereen uit en knalde met zijn hoofd de bal keihard in de hoek: 3-3 en Hollandia T was gered.

Magazine Voetbal Totaal besteedde in 1982 uitgebreid aandacht aan onze vereniging en pakte uit met een prachtige elftalfoto op posterformaat. Naast belangrijke, harde werkers als Theo Stuyt, Ger Moras, Peter Kruijer en Ruud den Das bevatte het team enkele zeer fijnbesnaarde spelers zoals de linkspoten Jos Burger en Jaap Buter.

Jos Burger was 17 toen hij in het voorjaar van 1972 zijn debuut maakte tegen Egmondia: “Vader Jaap (oud-eerste speler) was juist het jaar ervoor overleden. Jammer dat ie dat net niet meemaakte.” Jos zijn carrière in het eerste duurde maar liefst 21 seizoenen tot hij in 1993 afscheid nam van de groenzwarten. In 1983 bij de introductie van de ietwat excentrieke nieuwe trainer Henk Sanders maakte deze een denigrerende opmerking over Burger’s flegmatieke uitstraling. “Ik weet nog goed, dat hij een rare opmerking maakte. Blijkbaar stond m’n gezicht hem niet aan.” Deze heer Sanders moet zich enkele wedstrijden verder echter in alle mogelijke bochten wringen om weer bij Jos in het gevlij te komen. Jos Burger was een fenomenale voetballer met een geweldig schot in zijn linkerbeen, kon kappen en draaien als de beste en was natuurlijk onmisbaar voor het elftal.

In die tijd voegde ook Jaap Buter zich bij de selectie. De trainers van toen, waaronder Jaap Zwaan, vroegen zich destijds hardop af waarom beide spelers het betaalde voetbal waren misgelopen. Jos Burger bleek sowieso al honkvast. Jaap Buter kwam in 1976 echter ernstig in de verleiding om Hollandia T te verlaten vanwege een toenadering van VIOS-voorzitter Jaap de Nijs. Vios was in die tijd opgeklommen tot de 1e klasse KNVB en zocht versterking. Buter speelde destijds in de zaal bij FC Pandora met VIOS-coryfeeen als ‘Witte’ Klaas Ligthart, Cor Zutt, Anton Nannes en Nico Kemper. Het advies van Jaap’s vader Henk was echter vriendelijk doch dringend: “Zoek jij dan alvast maar een ander kosthuis.” Jaap zag er toen maar vanaf en hierdoor werd een ware bestuurscrisis in de kiem gesmoord.

Aanvoerder van het geweldige elftal uit 1982 was Hollandia T-icoon Joris Kruijer. Geen speler speelde meer wedstrijden voor het eerste elftal dan hij. In maar liefst 28 seizoenen kwam hij tot meer dan 825 (!) wedstrijden. Maar daarover in een latere editie meer.

 

Voetbal Totaal Voetbal Totaal